Huisvesting & verzorging
U heeft besloten om een papegaai/parkiet in huis te nemen. Om u op weg te helpen bij het verzorgen van uw papegaai/parkiet hebben wij wat informatie voor u op een rijtje gezet.
Huisvesting
Kooien
De grootte van de kooi is afhankelijk van het formaat van de papegaai/parkiet. Het beste kunt u 2 x de spanwijdte van de vogel aanhouden om hem voldoende ruimte te geven, zodat hij/zij zich vrij door de kooi kan bewegen.
Qua materialen zijn er verschillende mogelijkheden. De beste optie is een roestvrijstalen kooi, omdat deze vrij zijn van gifstoffen en een levenslang meegaan. Een andere optie is een poedercoat kooi bijv. van Ferplast. Kooien met chromen tralies zijn ook goed verkrijgbaar, maar gaan roesten en er worden nog wel eens stukjes van af geknaagd waardoor er gifstoffen vrij komen. Gegalvaniseerde kooien bevatten gifstoffen, waar de papegaai/parkiet erg ziek van kan worden en worden liever niet gebruikt.
Bodembedekking
Op de bodem van de kooi kunt u beter geen schelpenzand gebruiken. Dit in verband met het opwaaien van stof, waardoor de papegaai/parkiet last van het neusslijmvlies kan krijgen. Tevens kan schelpenzand snel schimmel bevatten. Beukensnippers is een goed alternatief als bodembedekking. Het is veilig en ze vinden het leuk om met de beukensnippers te spelen. Een andere optie is keukenpapier of kranten. Kranten en keukenpapier echter liever niet gebruiken bij agapornissen vanwege het opwekken van broedgedrag.
Stokken
Stokken kunnen op alle mogelijk manieren in de kooi geplaatst worden, horizontaal, verticaal, diagonaal en kunnen het beste van verschillende diktes zijn om de flexibiliteit van de voeten te bevorderen. Materialen die geschikt zijn: Wilgentakken, Vliertakken (de rijpe besjes vinden ze vaak ook lekker) Berk en Hazelaar. Deze takken zijn vaak in het bos/park wel te vinden. Let er wel op ze niet te dicht bij een autoweg te halen i.v.m. neerslag van uitlaatgassen.
Verzorging
Hersenwerk/training
Met een goede verzorging kan een papegaai/parkiet een hele leuke aanvulling zijn in het gezin. Het zijn leuke intelligente dieren. Hun intelligentie is vergelijkbaar met het niveau van een dolfijn, chimpansee en zelfs een kind van 3-5 jaar. Een hele opgave dus om op te voeden, maar zeker de moeite waard.
Papegaaien zijn van nature geen rustige dieren. Ze maken geluid, het ene soort meer dan de ander, maar u kunt in principe wel verwachten dat ze luidruchtig kunnen zijn. Met name bij zonsopgang en ondergang want dit maakt deel uit van hun natuurlijke ritme. Ook willen ze graag spelen/slopen, hiervoor kunt u ze het beste verse takken aanbieden, maar ook kartonnen dozen en wc-rolletjes vinden ze vaak leuk. Belangrijk is dat de speeltjes dagelijks gevarieerd worden. Om het intelligentieniveau te stimuleren kunt u samen spelen met de papegaai. Gekleurde blokjes zijn erg leuk om samen mee te spelen (deze moeten wel geschikt zijn voor kinderen tot 2 jaar i.v.m. gifstoffen) en u kunt ze leren kleuren/vormpjes ed. te herkennen, memory en puzzels kunnen ze goed maken.
Vocht en veren
Douchen behoort tot de dagelijkse verzorging van uw papegaai/parkiet. De meeste papegaaien vinden het heerlijk om onder de douche te gaan en/of met de plantenspuit besproeid te worden. Dit is niet alleen goed voor de veren, maar ook voor de slijmvliezen. Vooral in de winter is het van belang om een goede vochthuishouding voor de vogels te hebben. Met de centrale verwarming wordt het te droog in huis. U kunt bijvoorbeeld ook een daarvoor bestemde luchtbevochtiger aanschaffen voor de vogel.
Gezondheid
Vitamine D is zeer belangrijk voor papegaaien, het wordt gebruikt om calcium op te nemen. Calcium zorgt voor goede botvorming en structuur, verenaanmaak etc. Vitamine D wordt niet door het lichaam aangemaakt maar onder invloed van UV licht (zonlicht). Daarom is het van belang om dagelijks een half uurtje met de papegaai naar buiten te gaan. Uiteraard met supervisie en zonder mogelijkheid om weg te vliegen (met kooi en al of kortwieken/tuigje om).
Rust is ook heel belangrijk voor de papegaai. Gemiddeld heeft een papegaai 10-12 uur onafgebroken slaap nodig per nacht. TV, lampen en geluid storen hem hierbij. Wanneer mogelijk kunt u hem in een aparte ruimte laten slapen. Een doek over de kooi biedt hem niet de rust die hij nodig heeft.
De levensverwachting van verschillende papegaaien is:
Parkieten: 20-30 jaar, Kleinere papegaaien: 40-50 jaar, Amazones: 70-80 jaar, Grijze roodstaart: 60-70 jaar, Ara’s: 60-90 jaar.
Ziekte en symptomen
Een zieke vogel is vrijwel altijd een spoedsituatie. Sommige vogelsoorten zijn erg gevoelig en kunnen snel overlijden bij ziekte. Neem daarom altijd contact op met Dierenkliniek Blommaart wanneer u twijfels heeft over de gezondheid van uw vogel.
Symptomen van ziekte zijn bijvoorbeeld:
- Bol zitten
- Op de bodem zitten
- De vleugel gespreid houden
- Overgroei van nagels of snavel
- Niet willen eten
- Met de snavel open ademen
- Kreupelheid
- Neus- of ooguitvloeiing
- Diarree of vieze staartveren
- Herhaaldelijk van de zitstok vallen
- Met ogen dicht zitten
- Slecht verenkleed en kale plekken
- Vermageren
- Verwondingen of diktes
- Sloom, apathisch gedrag
