Cavia

Cavia’s zijn afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Cavia’s zijn echte gezelschapsdieren die ruimte en soortgenoten nodig hebben om gelukkig te kunnen leven. Cavia’s zijn heel onderzoekende dieren die je niet weg kunt stoppen in een klein bakje. Een huisje om weg te duiken en afleiding als wilgentakken en een stapeltje hooi geven veel mogelijkheid om te spelen.

Deze knaagdiertjes kunnen het gehele jaar buiten verblijven. Ook als het koud is. Goede beschutting tegen regen, wind en zon is wel van belang.

  • Wat is goed om in de gaten te houden?
  • Voeding
  • Huisvesting
  • Huidproblemen
  • Gebitsproblemen
  • Tumoren
  • Diarree
  • Nagels

Wat is goed om in de gaten te houden?

Wat belangrijk is om te onthouden is dat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken. Dit kunnen ze binnenkrijgen middels het voer. Veel groenvoer, zoals andijvie, witlof of paprika (geen koolsoorten) en eventueel een Rotor vit C pilletje per dag is genoeg om problemen te voorkomen. Verlamming aan de achterzijde kan een gevolg zijn van te weinig vitamine C. Een zieke cavia herken je snel door een gebrek aan eetlust (zeer afwijkend), vermageren en vuile oogjes. Niet eten leidt snel tot grote problemen.

Voeding

Een zieke cavia herken je snel door een gebrek aan eetlust. Ze vermageren en kunnen vuile oogjes hebben. Niet eten leidt snel tot grote problemen.

Huisvesting

Cavia’s zijn onderzoekende beestjes. Geef ze dus een flinke kooi. Een cavia in een bakje van van 40 bij 60cm is ronduit zielig! Een huisje om weg te duiken en afleiding als wilgentakken en een hooibal geven speelmogelijkheden.

Huidproblemen

Huidproblemen worden bijna dagelijks gezien bij cavia’s. Je ziet dan vaak korstjes en last van jeuk. Dit wordt meestal door schurft veroorzaakt. Schimmel leidt vaak tot kaalheid op het kopje.  Luizen zorgen ook voor jeuk en je kunt ze zien lopen als je goed kijkt. Vettige talgklonten op het achterste deel van de cavia zijn ook goed te behandelen met shampoo.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen kunnen ook voorkomen bij cavia’s. Onder andere te lange tanden. Vaak is dit het gevolg van andere gebitsproblemen. Te lange tanden zijn te behandelen door ze te slijpen (nooit knippen). Een andere gebitsafwijking komt bij de kiezen voor. De voorste kiezen kunnen een brug vormen over de tong, waardoor de cavia zijn voer niet door kan slikken. Dit kan onder narcose verholpen worden.

Tumoren

Tumoren komen niet vaak voor bij cavia’s. Cystes van de huid en van de eierstokken zien we wel regelmatig.

Diarree

Diarree kan onder andere veroorzaakt worden door een voedingsovergang. Als deze diarree te lang duurt kan het fataal aflopen. Wacht dus niet te lang met langskomen.

Nagels

De nagels van een cavia groeien op een krullende manier. Hierdoor kunnen ze soms zelfs ingroeien. Kort houden dus.

Terug naar Uw dier