Euthanasie

Helaas komt een dag dat het leven van uw hond of kat niet meer dierwaardig is. Als dierenarts kunnen wij u hierin begeleiden d.w.z. u kunt met ons overleggen wat wij van een bepaalde situatie vinden. De meeste huisdieren die ingeslapen worden zijn oud en/of ernstig ziek, maar soms kan ook een gedragsafwijking reden zijn tot euthanasie. In principe bent ú degene die de beslissing neemt, maar wij kunnen u hierbij wel adviseren.

  • Welke criteria houden wij aan bij onze adviezen?
  • Hoe gaat een euthanasie in zijn werk?
  • Kinderen erbij aanwezig?
  • Euthanasie aan huis?
  • En daarna?

Welke criteria houden wij aan bij onze adviezen?

Het belangrijkste criterium is de levenskwaliteit van het dier. Het dier moet zijn/haar natuurlijke gedrag kunnen doen, plezier hebben in het leven en vrij zijn van pijn. Een blinde hond of kat kan zich vaak heel goed redden en plezier hebben. Een huisdier die niet meer uit zichzelf uit zijn mandje kan komen, incontinent is of niet meer wil eten kan niet goed meer functioneren en lijdt dus.

Pijn

Pijn kan dragelijk zijn, maar pijn kan ook ondragelijk zijn. Afhankelijk van het type pijn kan deze vaak wel afgenomen worden met behulp van medicatie en/of voeding. Natuurlijk is pijn lastig om te meten omdat dieren niet in een hoekje gaan zitten gillen. Daarom is het van groot belang om gedrag en activiteit van uw dier goed in de gaten te houden. Gebruikt uw dier haar of zijn pootje niet meer? Dan doet het gebruiken van het pootje dus pijn. Enkele vragen die u zichzelf kunt stellen zijn:

  • Springt uw hond nog net zo makkelijk in de auto?
  • Springt uw kat nog net zo makkelijk op de bank?
  • Loopt uw hond nog even vlot als altijd?
  • Wast uw kat zijn/haar vacht nog even goed?
  • Zoekt uw dier meer de rust op thuis?
  • Reageert uw dier negatief op aanraking?

Dit zijn allemaal signalen dat uw dier pijn kan hebben. Neem contact met ons op en wij geven u graag advies.

Afwijkend gedrag bij de hond. Het komt maar zelden voor dat wij een hond laten inslapen i.v.m. ongewenst gedrag. Bij agressie naar mensen of andere honden zullen wij u doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Alleen indien die ons aangeeft dat het gedrag gevaarlijk is en bij een andere eigenaar ook zal plaatsvinden zullen wij een hond hiervoor laten inslapen.

Afwijkend gedrag bij de kat. De meest voorkomende reden voor het verzoek tot euthanasie bij de kat is onzindelijkheid. Wat eigenaren zich vaak niet realiseren (of niet willen horen) is dat gedrag vaak aan een huiselijke situatie verbonden is. Het is heel goed mogelijk dat in een andere omgeving de kat het ongewenste gedrag niet vertoont. Daarom zullen wij eerst adviseren een lichamelijk onderzoek te laten doen inclusief urine controle. Alleen in uitzonderlijke gevallen zullen wij katten laten inslapen puur en alleen maar om ongewenst gedrag.

Hoe gaat een euthanasie in zijn werk?

Als u samen met de dierenarts besloten heeft uw hond of kat te laten inslapen, willen we graag dat dit op een rustige en waardige manier gebeurt. Daarom maken we de afspraak hiervoor op een rustig tijdstip. Uw huisdier zal eerst een prikje krijgen om hem te laten slapen. Deze prik werkt na ongeveer 5 minuten. Als uw dier niet meer reageert, geven we de 2e injectie. Deze prik geven we (na het wegscheren van de haartjes) in een bloedvat van een poot. Via dit bloedvat gaat de overdosis slaapmiddel naar de hersenen en treedt meestal binnen 10 seconden de dood in. Het dier zucht nog een keer diep en dan stopt het hart. Een enkele keer geven we gelijk de definitieve prik; dit kan gebeuren bij spoedgevallen of als uw huisdier al in coma is en dus niets meer merkt van zijn omgeving.

Kinderen erbij aanwezig?

Het is onze ervaring dat kinderen heel goed bij een euthanasie aanwezig kunnen zijn. Wees eerlijk in het hele verhaal en spreek vooral bij kleine kinderen duidelijke taal: zeg dus niet dat de kat gaat slapen en niet meer wakker wordt, maar zeg eerlijk dat we de kat gaan helpen met doodgaan.

Euthanasie aan huis?

Wij kunnen ons voorstellen dat u het prettig zou vinden om uw huisdier in zijn/haar eigen omgeving te laten inslapen. Enkele punten om rekening mee te houden:

  • Om uw agenda zo goed mogelijk op die van ons te kunnen laten aansluiten is het verstandig om deze afspraak op tijd te maken. Het liefst enkele werkdagen van tevoren, uiteraard alleen wanneer de situatie dit toe laat.
  • De thuiseuthanasie spreken we alleen overdag af, dit doen we niet in de avonduren.
  • Geef bij het maken van de afspraak aan of u uw dier na de euthanasie mee zou willen geven aan de dierenarts of dat u zelf vervoer naar het crematorium/de begraafplaats regelt. Honden die zwaarder zijn dan 30 kilogram kunnen wij niet meenemen naar de kliniek.
  • In verband met de extra tijd die er voor een thuiseuthanasie gepland moet worden, zal er een toeslag berekend moeten worden.

Mocht u verder nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.
 

En daarna?

Na het overlijden van uw huisdier bestaan er aantal mogelijkheden wat er met het lichaam gebeurt.

  1. Crematie. Uw huisdier wordt bij ons opgehaald door dierencrematorium Naarden (op verzoek ook door DUC of Majesta). Het dier wordt met respect individueel gecremeerd en collectief verstrooid. Indien gewenst kan het crematorium voor een strooibox of urn zorgen.
  2. Destructie. Uw huisdier gaat naar destructie en wordt verbrand. De as wordt gestort.
  3. Zelf begraven in uw tuin. Dit is toegestaan in Almere.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Laat het ons a.u.b. weten zodat wij deze vragen kunnen verwerken in bovenstaande tekst.

Terug naar Uw dier