Kat

Katten zijn gezellige en eigenzinnige dieren die hele leuke speelmaatjes zijn voor andere katten maar ook voor u en uw gezin. Natuurlijk voorziet u uw kat van de nodige speeltjes, mandjes en vachtverzorging. Bedenk wel dat een goede (preventieve) zorg ook hoort bij de basis voor het levensonderhoud van uw nieuwe huisgenoot.

Geef uw kat de beste kans op een goede gezondheid door een goed uitgebalanceerde (brok)voeding te geven. Een goede voeding is immers de basis van een goede gezondheid. Daarnaast is het belangrijk om uw dier preventief tegen ziektes en parasieten te beschermen en om uzelf goed te informeren over de gezondheid van uw kat en eventuele signalen die u kunt herkennen wanneer uw kat ziek is. Wij helpen u hier graag bij.

 • Uw kat en de dierenkliniek
 • Uw kat en gezondheid
 • Financiën
 • De oudere kat

Uw kat en de dierenkliniek

Cat Friendly Clinic

Wij zijn er trots op dat we het Gold label van de iCatcare hebben. Dit houdt o.a. in dat wij proberen zo katvriendelijk mogelijk te werken. Klik hier om te lezen wat dat voor uw kat betekent.

Vervoer naar de dierenkliniek

Veel katten ondergaan stress bij het bezoek aan de dierenarts. Bij stress stijgt onder andere de bloedglucosewaarde en de lichaamstemperatuur van de kat. Dit maakt het onderzoeken soms moeilijk en sommige uitslagen onbetrouwbaar. Om deze stress te minderen kunt u het beste ruim van tevoren een ruime vervoersmand in de huiskamer te zetten met een doek ín de mand en een doek over de mand. Dit geeft uw kat een veiliger gevoel.

Zorg ervoor dat u het vervoer van uw kat in de vervoersmand en in de auto of op de fiets traint. Op die manier went uw kat aan de situatie en dit zal stress helpen voorkomen wanneer u echt een keer uw kat moet vervoeren.

Bezoek aan de dierenkliniek

Voor de behandeling van katten hebben we vrijwel alles in huis. Uiteraard de entingen, worm- en vlooienmiddelen. De testen voor bloedgroepbepaling, giardia, leucose en kattenaids hebben we standaard in huis. Ook voor een bloeddrukmeting voor de kat kunt u bij ons terecht.

Uw kat en gezondheid

Signalen van uw kat

Wanneer ze ziek zijn zullen katten niet gauw in een hoekje gaan zitten klagen dat ze zich niet lekker voelen. Katten gaan ondanks pijn of ziekte zo lang mogelijk ‘gewoon’ door. Daarom is het aan u om signalen van uw kat zo vroeg mogelijk op te merken. Op die manier kunt u tijdig ingrijpen en ons om advies vragen om zo erger te voorkomen.

Enkele signalen dat uw kat pijn heeft of ziek is;

 • Verminderde activiteit
 • Springt niet meer op plekken waar hij/zij eerst wel op of af sprong
 • Slaapt meer
 • Verminderde vachtverzorging
 • Reageert negatief bij bepaalde aanraking
 • Verminderde eetlust
 • Drinkt meer of minder
 • Afwijkende ontlasting
 • Afwijkende urine of plasgedrag
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Diarree
 • Hijgen
 • Kwijlen

Ziet u bovenstaande klachten óf heeft u vragen over de gezondheid van uw kat? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Onderstaand ziet u informatie over een aantal vaak voorkomende ziektes bij de kat. Dit zijn richtlijnen. Bij twijfel kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Mijn kat heeft diarree

Diarree bij kittens kan gevaarlijk zijn. Maak een afspraak ter controle en neem wat ontlasting mee. Wij kunnen dan o.a. op Giardia (darmparasiet) testen en een behandeling inzetten. Diarree bij volwassen katten is vaak onschuldig, doch als het langer dan 3 dagen duurt of uw kat is er ziek van is, dan is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts.

Ontlasting is afwijkend wanneer het:

 • (water)dun is
 • Erg droog is
 • Afwijkende kleur heeft
 • Bloed bevat
 • Parasieten bevat

Mijn kat braakt

Elke kat kan natuurlijk wel eens braken, maar als dit 24 uur aanhoudt of uw kat is er ziek van, maak dan een afspraak ter controle. Wij zien regelmatig katten met darmverstoppingen ten gevolge van ingeslikte speeltjes, oordopjes, touwtjes ed. Als dat zo is dan kan het voedsel de darm niet meer passeren en zal uw kat gaan braken.

Let daarom op of uw kat:

 • Nog heeft gegeten
 • Nog heeft gedronken
 • Nog ontlasting heeft gehad
 • Nog alert en actief is

Mijn kat zit op de bak te persen

Merkt u dat uw kat vaker dan normaal naar de bak gaat en zit te persen? Ligt er vervolgens geen plasje, maar slechts een kleine hoeveelheid urine? Dit is een spoedgeval bij katers. Neem direct contact op met de dierenarts. De plasbuis kan verstopt zitten waardoor de blaas sterk overvuld wordt. Dit is ontzettend pijnlijk en levensgevaarlijk. Neem dus, ook bij twijfel, direct contact op met de dierenkliniek.

Mijn kat valt af

Is er niks gewijzigd in de voeding en activiteit van uw kat, maar toch valt uw kat opvallend af? Dan is het verstandig om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Nierfalen: de kat voelt zich niet lekker, eet wat minder en geeft wat vaker over.
 • Suikerziekte: de kat gaat opvallend meer drinken en valt, ondanks een goede eetlust, snel af.
 • Te snel werkend schildklier: de kat is levendig, eet goed maar valt toch af. Dit komt vaker voor bij oudere katten.

Het is verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Naast een lichamelijk onderzoek zullen we ook aanvullend onderzoek zoals bloed- en/of urineonderzoek aanraden om de werking van de organen te kunnen controleren.

Financiën

Naast de aanschaf van uw kat, de speeltjes en de mandjes is het verstandig rekening te houden met de te verwachtte maar ook de onverwachte kosten die een levend dier met zich meebrengt.

De periodiek terugkerende kosten zoals de jaarlijkse gezondheidscontrole, vaccinaties, voeding en bescherming tegen parasieten kunt u vooraf inschatten. Maar ook hier willen we u bij helpen. Daarom bieden wij u het Dier en Zorg Plan aan. Met dit Zorgplan ontvangt u financieel voordeel voor de preventieve zorg van uw kat.

Voor de onverwachte kosten, zoals bij een ongeval of ziekte, is het verstandig om u te laten informeren over een dierenverzekering. De dierenverzekeringen zijn de afgelopen jaren ontzettend ontwikkeld om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoefte van de huisdiereigenaar. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden voor uw dier en bepaal zelf of dit iets voor u is. Het grootste voordeel is dat wanneer uw dier verzekerd is, de kosten nooit een rol hoeven te spelen in het maken van de medische beslissingen voor uw kat.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

De oudere kat

Vanaf wanneer is een kat een oudere kat of seniorenkat?

Dit hangt al van een aantal factoren. De belangrijkste factor is het ras. Raskatten worden gemiddeld een stuk minder oud dan de huis-, tuin-, en keukenkat; een Europese korthaar wordt gemiddeld een jaar of 16. Een Burmees wordt gemiddeld slechts 11 jaar.

Bij de raskatten is de Siamees een gunstige uitzondering: ook zij kunnen makkelijk 16 jaar worden. Een raskat is dus op een leeftijd van 9 jaar al senior en een Europese korthaar is vanaf 12 jaar senior.

Welke problemen brengt deze ouderdom met zich mee?

Ouderdom is geen ziekte! Door preventief onderzoek kunnen een aantal sluimerende aandoeningen op tijd opgespoord worden. Voorbeelden van zulke sluimerende aandoeningen zijn onder andere artrose, schildklierproblemen en nierfalen. Ook een slecht gebit kan voor veel problemen zorgen. Zo’n 70 tot 80% van de katten heeft te maken met gebitsproblemen: van tandvleesontsteking tot wegrottende elementen die voor de nodige bacteriële infecties zorgen.

Katten zijn meesters in het verbergen van hun ongemakken. Het is daarom erg belangrijk om de subtiele signalen op te pakken en actie te ondernemen. Let daarom goed op onder andere de volgende signalen:

 • Gedragsveranderingen zoals het slechter verzorgen van de vacht, het minder aanhankelijk of minder actief zijn.
 • Gewichtsverlies
 • Veel drinken
 • Toename of afname van de eetlust

Let op: ouderdom is geen ziekte! Neem bij twijfel over de gezondheid van uw oudere kat gerust contact met ons op zodat we samen tijdig kunnen inspringen bij eventuele gezondheidsproblemen.

Wij bieden op de kliniek een seniorencheck aan voor oudere katten. Hierbij wordt aan de hand van een checklist en bloedonderzoek een indruk gekregen van de gezondheid van uw kat. Het belangrijkste doel van deze check: opsporen van sluimerende aandoeningen vóórdat deze problemen geven. En daardoor een langer en gezonder kattenleven.

Naast uw oplettendheid is het van belang dat u de voeding van uw kat aanpast aan zijn/haar leeftijd. Een aangepaste voeding voor oudere dieren bevat de aangepaste voedingsstoffen die uw kat een zo goed mogelijke kans geven om gezond en pijnvrij oud te worden. Wij geven u graag advies.

Euthanasie / in laten slapen

Helaas komen de meeste eigenaren voor de beslissing te staan of het wel of niet tijd is om hun kat te laten in slapen. Natuurlijk staan onze dierenartsen altijd voor u klaar om dit gesprek met u aan te gaan. Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren en u alle medische opties voorleggen. Voor veel mensen is het toch nog onbekend wat euthanasie, of het ‘laten inslapen’ nou precies inhoudt. Hier geven wij op graag antwoord op. Klik daarvoor op deze pagina.  

Mocht u vragen hebben over uw oudere kat of ander dier, wij staan u graag te woord.

Terug naar Uw dier