Signalen van uw kat
Wanneer ze ziek zijn zullen katten niet gauw in een hoekje gaan zitten klagen dat ze zich niet lekker voelen. Katten gaan ondanks pijn of ziekte zo lang mogelijk ‘gewoon’ door. Daarom is het aan u om signalen van uw kat zo vroeg mogelijk op te merken. Op die manier kunt u tijdig ingrijpen en ons om advies vragen om zo erger te voorkomen.
Enkele signalen dat uw kat pijn heeft of ziek is;
- Verminderde activiteit
- Springt niet meer op plekken waar hij/zij eerst wel op of af sprong
- Slaapt meer
- Verminderde vachtverzorging
- Reageert negatief bij bepaalde aanraking
- Verminderde eetlust
- Drinkt meer of minder
- Afwijkende ontlasting
- Afwijkende urine of plasgedrag
- Gewichtsverlies
- Braken
- Diarree
- Hijgen
- Kwijlen
Ziet u bovenstaande klachten óf heeft u vragen over de gezondheid van uw kat? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.
Onderstaand ziet u informatie over een aantal vaak voorkomende ziektes bij de kat. Dit zijn richtlijnen. Bij twijfel kunt u altijd even contact met ons opnemen.
Mijn kat heeft diarree
Diarree bij kittens kan gevaarlijk zijn. Maak een afspraak ter controle en neem wat ontlasting mee. Wij kunnen dan o.a. op Giardia (darmparasiet) testen en een behandeling inzetten. Diarree bij volwassen katten is vaak onschuldig, doch als het langer dan 3 dagen duurt of uw kat is er ziek van is, dan is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts.
Ontlasting is afwijkend wanneer het:
- (water)dun is
- Erg droog is
- Afwijkende kleur heeft
- Bloed bevat
- Parasieten bevat
Mijn kat braakt
Elke kat kan natuurlijk wel eens braken, maar als dit 24 uur aanhoudt of uw kat is er ziek van, maak dan een afspraak ter controle. Wij zien regelmatig katten met darmverstoppingen ten gevolge van ingeslikte speeltjes, oordopjes, touwtjes ed. Als dat zo is dan kan het voedsel de darm niet meer passeren en zal uw kat gaan braken.
Let daarom op of uw kat:
- Nog heeft gegeten
- Nog heeft gedronken
- Nog ontlasting heeft gehad
- Nog alert en actief is
Mijn kat zit op de bak te persen
Merkt u dat uw kat vaker dan normaal naar de bak gaat en zit te persen? Ligt er vervolgens geen plasje, maar slechts een kleine hoeveelheid urine? Dit is een spoedgeval bij katers. Neem direct contact op met de dierenarts. De plasbuis kan verstopt zitten waardoor de blaas sterk overvuld wordt. Dit is ontzettend pijnlijk en levensgevaarlijk. Neem dus, ook bij twijfel, direct contact op met de dierenkliniek.
Mijn kat valt af
Is er niks gewijzigd in de voeding en activiteit van uw kat, maar toch valt uw kat opvallend af? Dan is het verstandig om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Nierfalen: de kat voelt zich niet lekker, eet wat minder en geeft wat vaker over.
- Suikerziekte: de kat gaat opvallend meer drinken en valt, ondanks een goede eetlust, snel af.
- Te snel werkend schildklier: de kat is levendig, eet goed maar valt toch af. Dit komt vaker voor bij oudere katten.
Het is verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Naast een lichamelijk onderzoek zullen we ook aanvullend onderzoek zoals bloed- en/of urineonderzoek aanraden om de werking van de organen te kunnen controleren.